Napelem és CSOK

A napelem rendszerrel, egyszeri befektetéssel szabadulunk meg az áramszámlától. Egy minőségi napelem panelokat és invertert tartalmazó napelem rendszer, évtizedekre megoldja a háztartásunk áramigényét.

Mint minden beruházásnál, itt is fontos kérdés, hogy mennyi idő alatt térül meg a napelem beruházásunk. Egy jól méretezett napelem rendszer átlagos megtérülési ideje 8-10 év, ha vannak elérhető támogatások, akkor a megtérülési idő is jóval rövidebb lesz. Egy ilyen támogatási forma a CSOK. Lássuk, hogy ez a támogatási forma, hogy használható fel napelem rendszer telepítésre.

Napelemes rendszer kiépítésének finanszírozása falusi CSOK-kal

Állami támogatás vehető igénybe a központi költségvetésből a Magyarország területén lévő lakás építésére, vásárlására, bővítésére.  Ennek keretében a gyermekek utáni támogatás korszerűsítésre, többek között központi fűtés kialakítására vagy cseréjére is felhasználható, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is.

A vonatkozó kormányrendelet fűtéskorszerűsítés esetén lehetővé teszi megújuló energiaforrás alkalmazását is. Fontos azonban kiemelni, hogy napelem, napkollektor, klímaberendezés falusi CSOK-kal történő finanszírozása csak akkor fogadható el, ha az a központi fűtési rendszer részét képezi.

Napelemes rendszer esetében a falusi CSOK csak a kialakításra kerülő fűtési rendszerrel összefüggésben vehető igénybe. A kialakítandó fűtési rendszer akkor támogatható, ha az részben vagy egészben árammal működik, valamint a fűtés központi rendszerű, azaz az árammal működtetett fűtési rendszer a teljes lakás fűtését szolgálja egy központi irányítással. Amennyiben ennek a szabálynak nem felel meg a kialakítani kívánt rendszer, akkor a munkálatokhoz a falusi CSOK nem használható fel.

Az 5000 fő alatti létszámú falvakban (akár használt) ingatlant vásárlók vehetnek fel. A felvehető összeg a gyermekek számától függ:

  • 1 gyermek esetén 600 000 Ft
  • 2 gyermek esetén 2 600 000 Ft
  • 3 gyermek esetén 10 000 000 Ft

Mennyi költhető a CSOK-ból energetikai fejlesztésekre?

A falusi CSOK összegének felét a vásárlásra, másik felét a felújításra lehet fordítani.

Tehát érdemes a felújításra szánt összeg egy részét energetikai fejlesztésre, napelem rendszer beruházásra költeni. Úgy is megtervezhetjük a házat, hogy magát a ház fűtését is, a napelem rendszer által megtermelt árammal oldjuk meg.

A támogatást 2019. szeptembertől kb. 3 évig, 2022. június 30-ig lehet igényelni.